Type Here to Get Search Results !

O πλανήτης «βράζει» με θερμοκρασίες ρεκόρ - Πλησιάζει ο καύσωνας και την Ελλάδα

Η χώρα μας «θύμα» του γενικότερου καύσωνα που ταλαιπωρεί τον πλανήτη

Το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus επιβεβαίωσε ότι ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής και της επιστροφής του φαινομένου El Niño ωθεί τις θερμοκρασίες στους ωκεανούς και τη Γη σε πρωτοφανή επίπεδα.

Αν και δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί 
η εξέλιξη του καλοκαιριού, στη Γη – από την Κίνα ως την Ισπανία, περνώντας από τον Ατλαντικό- καταγράφονται ρεκόρ θερμοκρασίας ήδη από τον Απρίλιο, η πιο ξεκάθαρη ένδειξη της αποσταθεροποίησης του κλίματος του πλανήτη, με καταστροφικές συνέπειες: δασικές πυρκαγιές, ξηρασία, σφοδρές βροχοπτώσεις…

«Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, λίγο περισσότερο από μισό βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2000, ξεπερνώντας κατά πολύ το ρεκόρ του Ιουνίου του 2019», επεσήμανε η υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S), τα στοιχεία της οποίας, που συγκεντρώνονται από το 1950 , θεωρούνται μαζί με αυτά της αμερικανικής NOAA από τα πιο αξιόπιστα παγκοσμίως.

Ρεκόρ θερμοκρασιών

Η θερμοκρασία έσπασε ρεκόρ στη βορειοδυτική Ευρώπη, ενώ κάποιες περιοχές του Καναδά, των ΗΠΑ, του Μεξικού, της Ασίας και της ανατολικής Αυστραλίας «ήταν σαφώς πιο θερμές από το κανονικό», ανακοίνωσε το Copernicus, υπογραμμίζοντας πόσο μεγάλη ήταν η διαφορά της θερμοκρασίας από το κανονικό.

Αντιθέτως οι θερμοκρασίες στη δυτική Αυστραλία, τις δυτικές ΗΠΑ και τη δυτική Ρωσία ήταν χαμηλότερες από το συνηθισμένο.

Εδώ και 15 χρόνια οι θερμοκρασίες που καταγράφονται τον μήνα Ιούνιο είναι σταθερά πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2000, αλλά «ο Ιούνιος του 2023 είναι πολύ πάνω από τους άλλους. Πρόκειται για ένα είδος παρέκκλισης στο οποίο δεν είμαστε συνηθισμένοι», εξήγησε ο Ζουλιέν Νικολά ερευνητής στο C3S.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν τον Ιούνιο 16,51 βαθμοί Κελσίου, υψηλότερη κατά 0,53 βαθμό Κελσίου από τον μέσο όρο των τριών προηγούμενων δεκαετιών. Το προηγούμενο ρεκόρ, τον Ιούνιο του 2019, ήταν κατά 0,37 βαθμό Κελσίου πάνω αυτόν τον μέσο όρο. «Το ρεκόρ του Ιουνίου του 2023 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών», υπογράμμισε ο ερευνητής.

Η Δευτέρα 3 Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή μέρα στην ιστορία του πλανήτη

Σε νέο υψηλό επίπεδο έφτασε η μέση θερμοκρασία στον κόσμο τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τους 17 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, το νέο ρεκόρ ήταν το υψηλότερο σε οποιαδήποτε ενόργανη καταγραφή που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η 
ζέστη οφείλεται σε έναν συνδυασμό του Ελ Νίνιο και των συνεχιζόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Την ίδια ώρα, ο περασμένος μήνας επιβεβαιώθηκε ως ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί στον κόσμο. 

Με το Ελ Νίνιο να ενισχύεται οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει ο φετινός Ιούλιος ως ο θερμότερος όλων των εποχών. Σύμφωνα με τον Karsten Haustein, από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας, με τον όρο «όλων των εποχών» εννοεί από την εποχή του Ηεμίου, δηλαδή πριν περίπου 120.000 χρόνια. Τις επόμενες ημέρες, οι θερμοκρασίες στο νότιο ημισφαίριο θα πέσουν λίγο. Ωστόσο, οι πιθανότητες είναι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να έχουμε ακόμη πιο ζεστές ημέρες.

Έρχεται καύσωνας διαρκείας από την ερχόμενη εβδομάδα

Η ζέστη είναι ήδη σε πολλές περιοχές ανυπόφορη, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένονται καύσωνες διαρκείας.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από της ακτές της βόρειας Αφρικής και της κεντρικής Μεσογείου προς τη χώρα η οποία θα κορυφωθεί το Σάββατο με τον υδράργυρο  να φτάνει έως και τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Ενδεικτικά την Παρασκευή και το Σάββατο η θερμοκρασία αργά το μεσημέρι θα διαμορφωθεί ως εξής:

Την Παρασκευή

-Τρίκαλα 38  
-Αργολίδα 38 
-Μεσηνία 38 
-Αττική 37 
-Νότια Κρήτη 37 

Το Σάββατο

 -Μεσσηνία 37-38
 -Νότια Κρήτη 37-38
 -Αρτα 37
 -Αιτωλοακαρνανία 37
-Αττική 35-36


Το «κύμα» αυτό θα υποχωρήσει την Κυριακή αφού το ενισχυμένο μελτέμι θα δώσει τις απαραίτητες ανάσες δροσιάς, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια.

Ωστόσο από τη Δευτέρα ο υδράργυρος θα αρχίσει να παίρνει την ανηφόρα με αποτέλεσμα μεσοβδόμαδα να αντιμετωπίσουμε το πρώτο επεισόδιο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού το οποίο σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία φαίνεται να έχει και ένταση και έκταση και διάρκεια!

 πηγή: protothema

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.